5 tipů, jak efektivně snížit svůj potravinový odpad

5 tipů, jak efektivně snížit svůj potravinový odpad

Součástí naší činnosti je mimo jiné šíření osvěty, co se týká vyhazování jídla a snižování potravinového odpadu. Přinášíme vám 5 jednoduchých tipů, jak méně plýtvat potravinami (nejen) u vás doma. 

K produkci potravinového odpadu dochází při pěstování, zpracování i prodeji potravin. Věděli jste ale, že až 50% vyhozených potravin pochází z našich domácností?

 

Pokud chcete efektivně snížit svůj potravinový odpad, zamyslete se nad následujícími tipy a zkuste některý z nich zařadit do svého každodenního života:

TIP Č. 1 – Udržujte pořádek v kuchyni a zejména v lednici. Čas od času zkontrolujte zásoby a mějte o nich přehled. Dejte si potraviny do hezkých skleniček nebo dóz, abyste měli motivaci pořádek v kuchyni udržet.

TIP Č. 2 – Do obchodu si berte nákupní seznam, plánujte jídla dopředu podle aktuálních zásob.

TIP Č. 3 – V obchodě nakupujte ošklivé ovoce a zeleninu nebo kusy po jednom, u nich je větší pravděpodobnost, že se vyhodí.

TIP Č. 4 – Používáte recepty typu "záchranář"? Jsou to recepty, které jsou flexibilní a můžete do nich dát zrovna to, co potřebujete spotřebovat. Speciální kategorií jsou recepty, které počítají přímo se zbytky vařených jídel, např. vařenou rýží, bramborami nebo těstovinami. Z nich si pak uvaříte výbornou smaženou rýži se zeleninou nebo spoustu pečených jídel s brambory. Na internetu najdete spoustu inspirace!

TIP Č. 5 – Mrazák je váš parťák! Spoustu potravin, které nevyužijete, můžete zamrazit na příště. Funguje to i s vařenými jídly.

TIP Č. 6 – A to nejdůležitější na konec - udělejte si osobní průzkum toho, co vyhazujete. Můžete si vytisknout tabulku, kterou umístíte k odpadu a zapisovat si co a proč jste vyhodili. Tak si uděláte lepší obrázek o tom, na co se příště zaměřit.